BLOG

CQ-DOWN™ - vše o peří Carinthia.

Kategorie: TECHNOLOGIE

    

CQ DOWN™

Pokud chceme udržet co nejvíc tepla při co nejmenší hmotnosti, je prachové peří nedostižný materiál! Jedná se o to nejdrobnější a nejjemnější kachní a husí peří. Jedno pírko váží pouze mezi 0,001 a 0,0045 g. My využíváme exkluzivně technologii Carinthia CQ-DOWN™. Toto vysoce kvalitní kachní a husí peří se velmi pečlivě vybírá podle přísných kvalitativních kritérií.

Jak si udělat úsudek o kvalitě péřové náplně?

Důležité je vědět: Takzvané hmotnostní poměry nejsou jediným a konečným faktorem kvality surovin.
O kvalitě prachového peří rozhodují dále následující parametry:

SUROVINA:

  • Zvíře samotné, totiž zda se jedná o husu (je lepší, protože je větší) nebo o kachnu, a zda se jedná o jednu a tutéž rasu.
  • Krmivo: Obilí je například pro růst peří daleko lepší než tráva.
  • Podnebí v místě chovu: Čím chladnější klima, tím lepší kvalita.
  • Chov: Extenzivní venkovní výběh je lepší nežli intenzivní chov v kukaních.
  • Věk zvířete v momentu porážky: Peří ze starších zvířat je lepší, jelikož větší a hustší. 
  • The know-how and the diligence during further processing.

Poměr prachového peří a stvolů (brk).

Příklad Husí peří typu 90/10 90=procentní podíl prachového peří, 10%=podíl stvolů (brk)

Fillpower - plnivost

Plnivost (nabíravost, objemnost) je nejdůležitějším měřítkem kvality peří. Udává nám, jaký objem bude zabírat masa peří, když ji stlačíme.

CARINTHIA  testuje podle nové mezinárodní metody, kterou doporučuje mezinárodní úřad IDFB - International Down and Feather Bureau). Odměří se a do měřicího zařízení se umístí 30 gramů prachového peří. Přístroj pak vystaví peří po 1 minutu určené zátěži.  Zbylý objem se vyjádří v kubických palcích (cuin) a výsledkem je plnivost prachového peří. Způsob měření CIDFB většinou vede  k přibližně o 5% nižším hodnotám nežli starší americká metoda. Mimoto je nutno brát v potaz určité odchylky měření v plnivosti zahrnuté; hodnota kolísá o +-5% mezi různými vzory přírodního peří. Jako přibližné pravidlo platí: Čím vyšší plnivost v kubických palcích (cuin), tím lepší schopnost udržet teplotu.

 

Co znamená značka CQ-Down™?

Máme výhradní zastoupení ve zpracování evropského husího a kachního prachového peří s plnivostí mezi 600 a 800cuin (kubickými palci). Tato vysoce hodnotná surovina se u nás zpracovává podle měřítek CQ-Down™. CQ tedy znamená Carinthia Quality a je tedy příslibem kvality, kterou poskytujeme našim náročným zákazníkům. 

Čím je peří tak unikátní?

Díky své trojrozměrné struktuře váže prachové pírko v poměru ku své hmotnosti velké množství vzduchu. Dobré pírko má asi 2 miliony flaušovitých pernatých tzv. kůstek, které do sebe zapadají svým ozubením. Tím dokážou vytvořit vrstvu teplo-nevodivého vzduchu, který vás brání před chladem. Dík dobré flexibilitě je možno pírko silně stlačit. Když je pak po vybalení důkladně natřeseme a necháme je "nadýchat se" vzduchu, dosáhnou opět své původní plnivosti a hřejí stejně dobře jako předtím.

Odkud pochází značka CQ-Down™?

Odebíráme vysoce hodnotné evropské husí a kachní peří od renomovaných německých chovatelů. Díky tomu poskytujeme exkluzivní zboží, jež bylo získáno šetrnou cestou.